Fifa 21 teszt

2020. október 21.
83.4161
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Alapvetően szeretem a focit, ugyanakkor azt túlzás lenne állítani, hogy minden este Mezőkövesd mezben fekszem le aludni, valamint a fürdőszobámban sincs Eden Hazardos poszter, hogy reggelente belőle gyűjtsek motivációt fogmosás közben. A válogatott meccseket követem, a klubcsapatokat egyáltalán nem, de ettől még nagyon örültem a Fradi sikerének, természetesen szorítani is fogok nekik a BL csoportmeccseken. A hozzánk beérkezett PES és Fifa példányokkal kivétel nélkül játszom valamennyit, de sajnos az utóbbi időben még a megszokottnál is kevesebb energiát fektettek drága fejlesztőink a fejlesztésekbe.


Amiért egy kicsit tisztelni tudom idén a Pro Evo-t az az, hogy végre belátták, nem megy ez az évenkénti dolog. Azon kívül, hogy frissítik a rostert valamint az adott évnek megfelelően hozzák le a Bajnokok Ligáját és a többi nagyobb versenyt, egyszerűen képtelenség folyamatosan megújulni, a parasztvakításnak meg egyszer véget kellett vetni.

Ezért ők idén egy digitálisan elérhető, úgynevezett Season Update mellett tették le a voksukat, ami szerintem teljesen korrekt dolog. Jelen tesztalanyunk, a FIFA 21 viszont maradt a jól bevált úton - már tavaly is rezgett azért a léc, viszont idén olyan elképesztően pofátlanul tojtak az egészre, ami miatt tényleg kinyílik a bicska az ember zsebében.

Ha visszaemlékeztek, már az előzetesek sem voltak túl meggyőzőek, sem design sem pedig gameplay téren. Ez sajnos abszolút be is igazolódott. Mielőtt nagyon elkezdeném bántani a játékot, azt azért szögezzük le, hogyha idén is focis élményre vágysz, akkor nagyon nem tudsz mellényúlni, mivel alapvetően kiváló szórakozást nyújt ez a Fifa epizód is.

Itt még minden békés

Itt még minden békés


A probléma ott kezdődik, hogy tulajdonképpen semmivel sem több, mint a tavalyi, ami pedig dettó megegyzezik a 19-el. A főmenü első blikkre kicsit kaotikusnak tűnhet (főleg annak, aki most ismerkedik a sorozattal), de azért egy idő után el lehet benne igazodni. Mindenképp a tutorial részt vegyük végig először, hiszen a játékmechanika finomságait itt tudjuk valamennyire begyakorolni.

Legnagyobb bánatunkra a The Journey idén sem folytatódott - tudjátok, ez volt a Fifa kampány módja. Tudom, hogy baromi messze volt a tökéletesetől, de engem alapvetően szórakoztatott. A Volta, azaz kispályás foci hivatott ezt pótolni. Itt 3v3 vagy 5v5 meccseket tudunk vívni amolyan Fifa Street light-szerűen.

Valamicske történet dukál hozzá: derék brigádunkkal szeretnénk kieszközölni, hogy a Kaká által szervezett torna döntőjén alanyi jogon részt vehessünk. Ehhez azonban néhány csapatot meg kell vernünk, így játszunk majd meccset Párizs utcáin, Ausztrália partjain, például. A "selejtezőkben" igazából csak egy meccset kell megnyernünk, de teljesíthetünk opcionális, extrának számító gyakorlatokat is, amik kimaxolásával új kiegészítőkhöz juthatunk.

Jó lövés. Bedobás.

Jó lövés. Bedobás.


Igen, jól gondoljátok, teljes csapatunk olyan gúnyába öltöztethetjük, amilyenbe szeretnénk. Ha végigvertünk mindenkit, akkor maradnak az online meccsek meg a különféle kihívások, ahol akár Mbappét is megnyerhetjük magunknak. A gond ezzel az egésszel az, hogy nincsenek extra mozdulatok vagy cselek, hiányzik belőle a Fifa Street jó értelembe vett őrültsége.

Pár órát azért el lehet tölteni benne, de ahogy tavaly, úgy idén is inkább helykitöltés jelleggel került fel a korongra. A karrier mód kísértetiesen hasonlít az eddigiekhez, de azért néhány apróságban el fog térni attól, bár ezek úgyszintén nem számottevőek. Karakterünk fejlődését jobban nyomon követhetjük, a riporterek részletgazdagabban számolnak be az aktuális meccsről, szóval ilyenekre gondoljatok.

Természetesen az online játszható ligák és eventek is megtalálhatóak, viszont amire a leginkább kíváncsi mindenki évről évre, az a Fifa Ultimate Team, lánykori nevén FUT. Ennek lényege (kicsit sarkítva), hogy egy innen-onnan összerántott kompániával kell mérkőzéseket nyerünk a különféle módokban, aztán egyre jobb kártyákat nyerjünk, amiken természetesen legendás játékosok is helyet kaptak.

Mintha beszűkült volna a tér

Mintha beszűkült volna a tér


Valahogy sosem tudott megfogni ez a rész, viszont a streamerek imádják, meg valószínűleg még milliók, szóval úgyszintén kapott némi ráncfelvarrást. A begyűjtött trófeákat tudjuk rendezgetni stadionunkban, amit egyébként pimpelhetünk is, ha ahhoz van kedvünk. Nyilván maradt a mikrotranzakció: ha nincs agyunk összegrindolni a jobb játékosokat, minden további nélkül bevásárolhatunk valódi suskáért.

Ugye a PES vs Fifa tulajdonképpen mindig arról szólt, hogy már-már szimulációra hajazó részletességű játékmenet versus a könnyed, árkádosabb, viszont elképesztően valósághű, libabőrt okozó hangulat. Eredeti licenszekkel. Idén viszont porszem került a rendszerbe, ugyanis a Serie A csapatai közül nem kevés kamu néven szerepel bizonyos szerződéses problémák miatt. Szóval kedves futballszerető, ha a Juventus vagy az A.S Roma a kedvenc csapatod, akkor bizony ráncolhatod szemöldököd.

De ugyanez elmondható a Bajnokok Ligájáról. Ugyan az összes látványelem és zene a helyén van, viszont valahogy sántít az idei kiírás. Nem tudom, mi lehet a háttérben: azt még el tudom fogadni, hogy a csoportokat majdhogynem random sorsolja, viszont az nagyon fáj, hogy az ezen a szinten kiscsapatnak számító klubok, például a Ferencváros, kimaradtak a szórásból. Szóval, ha azt gondoltad, majd te, személyesen végigvered a világot Sergei Rebrov csapatával, akkor van egy rossz hírem.

Még a biztonsági kamera sem tudta felvenni a gólomat

Még a biztonsági kamera sem tudta felvenni a gólomat


Nyilván ez a világ egy nagyon pici szegletének probléma, de azért szerintem kicsiny országunkban ennek sokan örültek volna. A játékmenet sajnálatos módon szinte alig változott - ezt a mondatot kiemelhettem volna a 19-es cikkből. Persze apróbb helyreigazítások azért évről évre előkerülnek, de a kapusok sokszor teljesen életszerűtlenül viselkednek, a nagyobb sztárokat még mindig kutya nehéz szerelni ha olyanjuk van, valamint társaink intelligenciája sem éri el az elfogadhatót. A gond azzal van, hogy ezeket minden Fifa cikkben leírtuk már, mégsem történt szignifikáns változás.

Amire továbbra sem lehet követ vetni, az a körítés. No nem feltétlenül a nyers grafikára gondolok, mert bizony a Frostbite engine kezd eléggé korosodni és a közeli képeken már nem túl rózsás az összkép, bár még az igénytelentől is messze van. Futballistáink mozgása korrekt, bár az animációk az én szememnek életszerűbbek a konkurenciánál.

A sebesség ellenben kiváló: ha egy jobb csapattal játszol és felpörgeted a tempót, akkor bizony nagyot lehet vigyorogni. A stadionok, hanghatások, morajok, zenék, dumálások mind elképesztően sokat adnak hozzá és ebben szerintem a mai napig verhetetlen ez a széria. Ahogy a játékosok jönnek a kijáróból vagy a meccsek közbeni bevágások is remekül sikeredtek.

Nos, ez sok kommentárt nem igényel

Nos, ez sok kommentárt nem igényel


Egyetlen szerencséje van az EA-nek, ami pedig a generáció váltáshoz köthető. Érkeznek az új gépek extra erőforrásokkal, így mindenki kíváncsian várja, mit tudnak kihozni ebből jövőre. Az értékelés önmagában nem rossz, bőven átlag feletti, ami annak köszönhető, hogy az élmény, amit nyújt, alapvetően rendben van, főleg akkor, ha mondjuk három-négy részt kihagytál.

Viszont nem lehet tovább a homokba dugni a fejünket: egészen nevetséges, hogy mit próbálnak meg beadni a fogékony közönségnek. Változás kell, az biztos. Szerintem itt is be kéne látni, hogy ez a modell egy sportjáték esetében már egyszerűen nem működik, így valami mást kéne kitalálni. Igen, a PES iránya mindenképp felhasználóbarát. A kérdés persze az, hogy a redwood-i cég hajlandó-e beállni a sorba, vagy maradnak ennél az iránynál. Jövőre kiderül.

Fifa 21 / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2020. október 06.
  • Ár: 21.990 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • A körítés rendben van
  • A Volta tud szórakoztató lenni
  • Az alapok profik
  • Zéró fejlődés évek óta
  • Nagyon koros már a Frostbite
  • Gyökér AI
  • Hang
    7
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    7
6.8
13 hozzászólás

Yanez

3 éve, 8 hónapja és 17 napja

iPet írta:
Szerintem már mindenki, akinek az oldal szerkesztéséhez köze van, leírta, hogy abszolút jó néven vesszük a kritikákat. Ami viszont kiveri a biztosítékot (nálam egészen biztosan), ha valaki ezt személyeskedve teszi és közben meg azzal takarózik, hogy de ez amúgy nem személyes. Kérlek, magyarázd el, hogy abban mi az építő jellegű hogy"nyilvánvaló okonál fogva nem írtam le hogy benne van Öcsi bácsi mint begyűjthető kártya?" Vagy amikor a több órás munkámat egyszerű amatőr blogbejegyzésként aposztrofálod? Arról meg tényleg ne nyissunk vitát, hogy olyan, az egészet nézve apró fejlesztésekbe kapaszkodsz bele, amit a széles közönség, akiknek alapvetően ez a játék készült, pont nem számít, mert a többi, szórakozást csorbító elemet meg úgy hagyták. Én építő jellegű visszajelzést nem így szoktam adni.

De valóban, beleírhattam volna hogy elérhető ez az újdonság. Azonban úgy gondoltam, hogy sokkal neccesebb az a rész, hogy mondjuk a Fradival nem tudunk játszani. De az egészben a legszebb, hogy úgy adsz "nem személyeskedő" visszajelzést, hogy saját bevallásod szerint sem játszol a játékkal, mert nem érdekel. Ezekszerint akkor számodra mégsem key selling point, hogy a FUT-ban elérhető az egyik legnevesebb labdarúgónk?
Köszönöm a választ! Távol áll tőlem bármiféle személyeskedés, ezért, ha véletlenül így jött át volna a kommentem, akkor elnézést kérek!

"Kérlek, magyarázd el, hogy abban mi az építő jellegű hogy"nyilvánvaló okonál fogva nem írtam le hogy benne van Öcsi bácsi mint begyűjthető kártya?"

Ezt úgy értettem, látszik, hogy nem vagy egy fifa játékos, mivel ilyen fontos információk is kimaradtak a cikkből, de ha már vetted a tesztre a fáradságot, úgy vélem igazán utánajárhattál volna ennek is. Ez nem egy single sztoris játék, amit néhány óra alatt kitolunk és úgy érdemben írhatunk róla cikket. Egy online-ra (is) kihegyezett játék esetében több időt kell belefektetnünk. Viszont te egy hivatalos oldal tesztelője vagy, így érthető, hogy nincs erre reális időd, de épp ezért írtam, hogy ilyenkor jobban utánalehet járni a dolgoknak, az nem ígényel annyi plusz időt. Főleg az ilyen évenkénti megjelenő játékok esetében fontos ez, hiszen azokat leginkább a frissülő tartalmak miatt veszik, mintsem a grafikai vagy játékmechanikai különbségek miatt.

Én azért nem játszom most a játékkal, mert előtte aktívan toltam a fifa 20-at és úgymond egy jóidőre elegem lett belőle. Főleg a sok programozási hiba és az unstabill szerverek vették el a kedvem, no meg hiányoztak a single címekkel való sűrűbb találkozások! Abban reménykedem, hogy a Fifa 22 majd új enginet kap a nextgen miatt és sok hiba lesz javítva. Akkor majd talán visszatérek, de addigra csak távolról követem az eseményeket.

Én soha nem tudtam egymáshoz viszonyítani a fifa és a PES játékokat, mivel mindkettő más vonalat képvisel. A PES egy vérbeli szimulátor, míg a fifa szándékosan semi-arcade, így nem csoda, hogy a rajongótábora is nagyobb, de ez ugye főleg a tartalomnak tudható be. Szóval pl a Forza Horizont sem véletlenül játszák többen, mint a Motorsportot. Őket sem célszerű egymáshoz hasonlítani. Persze a foci esetében csak ez a két cím van, így valahol ez is érthető, de azt mindenképp meg kell érteni, hogy a fifa soha nem lesz teljes szimulátor, max ha majd egyszer a konkurencia rákényszeríti, ha valaha is lesz ilyesmi.

Mégegyszer, elnézést a nyers modorért!

válasz erre

iPet

3 éve, 8 hónapja és 17 napja

Yanez írta:
Miért bannolnának téged? Talán annyira obszcén módon szerettél volna fogalmazni? Sajnálom, hogy a kritikát így fogadja egy hivatalos cikkíró az olvasótól. Netán, ha valami rosszat mondtam volna, akkor én kérek bocsánatot! A játékkal pedig nem játszom, mert jelenleg egyáltalán nem érdekel. Nem is tudom ez most, hogyan jött ide. No mindegy.
Szerintem már mindenki, akinek az oldal szerkesztéséhez köze van, leírta, hogy abszolút jó néven vesszük a kritikákat. Ami viszont kiveri a biztosítékot (nálam egészen biztosan), ha valaki ezt személyeskedve teszi és közben meg azzal takarózik, hogy de ez amúgy nem személyes. Kérlek, magyarázd el, hogy abban mi az építő jellegű hogy"nyilvánvaló okonál fogva nem írtam le hogy benne van Öcsi bácsi mint begyűjthető kártya?" Vagy amikor a több órás munkámat egyszerű amatőr blogbejegyzésként aposztrofálod? Arról meg tényleg ne nyissunk vitát, hogy olyan, az egészet nézve apró fejlesztésekbe kapaszkodsz bele, amit a széles közönség, akiknek alapvetően ez a játék készült, pont nem számít, mert a többi, szórakozást csorbító elemet meg úgy hagyták. Én építő jellegű visszajelzést nem így szoktam adni.

De valóban, beleírhattam volna hogy elérhető ez az újdonság. Azonban úgy gondoltam, hogy sokkal neccesebb az a rész, hogy mondjuk a Fradival nem tudunk játszani. De az egészben a legszebb, hogy úgy adsz "nem személyeskedő" visszajelzést, hogy saját bevallásod szerint sem játszol a játékkal, mert nem érdekel. Ezekszerint akkor számodra mégsem key selling point, hogy a FUT-ban elérhető az egyik legnevesebb labdarúgónk?

válasz erre

Yanez

3 éve, 8 hónapja és 17 napja

iPet írta:
Ne haragudj, de erre inkább nem is reagálnék érdemben, mert engem bannolnának az oldalról mosolygó smiley A lényeg, hogy jó játékot a Fifa 19...bocsánat, 21-hez.
Miért bannolnának téged? Talán annyira obszcén módon szerettél volna fogalmazni? Sajnálom, hogy a kritikát így fogadja egy hivatalos cikkíró az olvasótól. Netán, ha valami rosszat mondtam volna, akkor én kérek bocsánatot! A játékkal pedig nem játszom, mert jelenleg egyáltalán nem érdekel. Nem is tudom ez most, hogyan jött ide. No mindegy.

válasz erre

iPet

3 éve, 8 hónapja és 17 napja

Yanez írta:
Teljesen egyetértek a pontozással és azzal, hogy nem kéne évenként kiadni új fifát vagy PES-t. Ugyanakkor fájó olvasni egy olyan tesztet, ahol a tesztelőnek minimális köze van a játékhoz. A FUT-ról írt sorokból teljesen lerí, hogy még csak elképzelése sincs róla a kedves cikkírónak. Ez a legnépszerűbb játékmódja az egész fifának és olyan dolgok kerültek bele idén, amelyeket bűn volt nem megemlíteni, a változtatásokról nem is beszélve!

Az egyik legnagyobb dolog, ami minket magyarokat érint, hogy sok-sok évnyi várakozás után megkaptuk a FUT-ba végre Puskás Ferenc kártyáját!!!! Erről még hivatalos interjúk is voltak! Ez óriási öröm és hír, de egy sort nem írt róla a kedves tesztelő, nyilvánvaló okok miatt.

Úgyszint legalább ekkora dolog, hogy bevezették a FUT-ba a coop-ot, amiért szintén már évek óta könyörögtek a rajongók! Az említett dolgok és úgy ámblokk ez az amatőr írás teljes mértékben megbocsájtható lenne, (főleg, mert sok valós probléma is fel van sorolva és a pontozás is korrekt) ha a blogszekcióban jelent volna meg, de egy hivatalos gamer oldalon nem ezt várná az ember. Az nem magyarázat, hogy nem érdekel minden játékmód, mert akkor olyannak kell adni a teszt megírását, akinek az adott játék az asztala. Ez lenne a helyes, mert, mint említettem, ez nem blog.

Semmiképp sem bántásból írtam a kommentet, sokkal inkább építőjellegű kritikaként, figyelemmel az oldal jövőbéli tesztjeire!
Ne haragudj, de erre inkább nem is reagálnék érdemben, mert engem bannolnának az oldalról mosolygó smiley A lényeg, hogy jó játékot a Fifa 19...bocsánat, 21-hez.

válasz erre

Yanez

3 éve, 8 hónapja és 18 napja

Teljesen egyetértek a pontozással és azzal, hogy nem kéne évenként kiadni új fifát vagy PES-t. Ugyanakkor fájó olvasni egy olyan tesztet, ahol a tesztelőnek minimális köze van a játékhoz. A FUT-ról írt sorokból teljesen lerí, hogy még csak elképzelése sincs róla a kedves cikkírónak. Ez a legnépszerűbb játékmódja az egész fifának és olyan dolgok kerültek bele idén, amelyeket bűn volt nem megemlíteni, a változtatásokról nem is beszélve!

Az egyik legnagyobb dolog, ami minket magyarokat érint, hogy sok-sok évnyi várakozás után megkaptuk a FUT-ba végre Puskás Ferenc kártyáját!!!! Erről még hivatalos interjúk is voltak! Ez óriási öröm és hír, de egy sort nem írt róla a kedves tesztelő, nyilvánvaló okok miatt.

Úgyszint legalább ekkora dolog, hogy bevezették a FUT-ba a coop-ot, amiért szintén már évek óta könyörögtek a rajongók! Az említett dolgok és úgy ámblokk ez az amatőr írás teljes mértékben megbocsájtható lenne, (főleg, mert sok valós probléma is fel van sorolva és a pontozás is korrekt) ha a blogszekcióban jelent volna meg, de egy hivatalos gamer oldalon nem ezt várná az ember. Az nem magyarázat, hogy nem érdekel minden játékmód, mert akkor olyannak kell adni a teszt megírását, akinek az adott játék az asztala. Ez lenne a helyes, mert, mint említettem, ez nem blog.

Semmiképp sem bántásból írtam a kommentet, sokkal inkább építőjellegű kritikaként, figyelemmel az oldal jövőbéli tesztjeire!

válasz erre

VaPe

3 éve, 8 hónapja és 20 napja

Nagyon izzadtságszagúak már ezek a Fifák. PES rommá alázza, csak sokkal kisebb hírverést kap.

válasz erre

Patrik94

3 éve, 8 hónapja és 22 napja

Motorra nagyon ráférne a csere. meglepett smiley

válasz erre

zender

3 éve, 8 hónapja és 22 napja

Talán majd a Fifa 22 meghozza a változást. Talán...

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 8 hónapja és 22 napja

Még egy 2012-es verzió van meg. Mai napig elvagyok vele, ha focizni támad kedvem. röhögő smiley

válasz erre

iPet

3 éve, 8 hónapja és 22 napja

Tommy írta:
Túlpontoztad. röhögő smiley Remélem elgondolkodik kicsit az EA és gatyába rázza ezt a sorozatot. Ritkább kiadás, SOKKAL jobb grafikus motor, magyar kommentár (ahogy régen) és akkor még lehet is belőle valami.
Tényleg, magyar kommentátorok! Faragó és Hajdú B volt ha jól emlékszem, ugye? Bár ha jól rémlik, akkor azért volt gond azzal is.

válasz erre

Tommy

3 éve, 8 hónapja és 22 napja

Túlpontoztad. röhögő smiley Remélem elgondolkodik kicsit az EA és gatyába rázza ezt a sorozatot. Ritkább kiadás, SOKKAL jobb grafikus motor, magyar kommentár (ahogy régen) és akkor még lehet is belőle valami.

válasz erre

muki

3 éve, 8 hónapja és 22 napja

Ez egy rohadt jó teszt lett. mosolygó smiley Bírtam a stílust, csak ezért olvastam végig, a játék maga irritál. 5 évente elég lenne egy új Fifa és évente csak kiadni egy frissítést. Ez így vicc.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
FIFA 21
21.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja